Ministr vnitra Jan Kubice se vrátil na Šluknovsko

Publikováno: 15.11.2011 Autor: red
Ministr vnitra Jan Kubice se vrátil na ŠluknovskoŠluknov, Šluknovský výběžek • Zhodnotit současnou bezpečnostní situaci ve Šluknovském výběžku přijel do Šluknova v úterý 8. listopadu ministr vnitra Jan Kubice spolu s policejním prezidentem Petrem Lessym a dalšími policejními špičkami. Setkání se starosty však bylo poněkud rozpačité. Vinou snaživého úředníka z tiskového odboru ministerstva nebyli totiž starostové z menších obcí Šluknovska na jednání pozváni. „Prý by na ně ministr neměl čas.“ A starostové Šluknovska byli tímto postupem pobouřeni. Bezpečnostní situace na Šluknovsku je v tuto chvíli stabilizovaná, násilná kriminalita naštěstí nestoupá a drobná, majetková a obtěžující kriminalita bo-hužel neklesá. Příčinou je zřejmě i rozsáhlá drogová scéna, kterou bude řešit specializovaný protidrogový tým, který by měl na Šluknovsku vzniknout v nejbližších dnech. To jsou hlavní závěry schůzky ministra vnitra Jana Kubiceho se starosty některých měst a obcí Šluknovského výběžku. Ministr také potvrdil, že region bude dočasně posílen o dalších padesát policistů, kteří by se zatím měli stát součástí pořádkové jednotky ve Varnsdorfu, přibližně za rok by se však měli stát základem speciální pořádkové jednotky Ústeckého kraje se sídlem buď v Ústí nad Labem, nebo Teplicích.

Spolupráce dobrá, ale …

Starostové si spolupráci s policií pochvalovali. „Stále vnímám spolupráci s Policií České republiky jako velice dobrou a za to děkuji nejen policejnímu prezidentovi Lessymu, ale i generálu Vorálkovi a plukovnici Zemanové,“ vyzdvihl práci policistů starosta Rumburku Jaroslav Sykáček. Na druhou stranu se však netajil svými obavami z toho, co bude dál. „Nesmíme polevit v tlaku na zajištění veřejného pořádku. Musíme stále pokračovat v kontrolách a být důslední tak, jak jsme byli dosud,“ uvedl Sykáček. „Obávám se totiž toho, co přijde po zimě a ještě víc toho, co přijde po volbě prezidenta, pokud dojde k amnestii. K tomu, aby všechno fungovalo, klid a bezpečí občanů byly zajištěny a do ulic se opět vrátil pořádek, je nutné nejen velké nasazení nás starostů a policistů z obvodních oddělení, ale také součinnost státních zástupců a soudců. Stále trváme na rychlé vymahatelnosti práva a potrestání viníků, jinak všechna naše snaha bude zbytečná,“ uzavřel Jaroslav Sykáček.

Toto už nikdy více!

Schůzka s ministrem Janem Kubicem trvala jen hodinu a půl. A údajně právě kvůli omezenému času vzneslo tiskové oddělení Ministerstva vnitra, které schůzku připravovalo, požadavek, aby se setkání zúčastnilo jen deset starostů ze Šluknovského výběžku. Osm zbývajících představitelů menších měst a obcí nebylo na schůzku pozváno. Na protest proti tomuto opatření se předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser odmítl setkání zúčastnit, ačkoliv patřil mezi pozvané. Do Šluknova nakonec přijel, ale zůstal jen v zámecké hale s novináři a jednání ignoroval. I rumburský starosta celou záležitost považuje za velmi nešťastnou: „Toto se nemělo stát. Ve Šluknovském výběžku je osmnáct starostů a všichni jsme si rovni, nikdo z nás nemá menší či větší význam. Všechny problémy regionu řešíme společně, včetně problémů bezpečnosti, která se může kdykoliv zhoršit v kterémkoliv městě nebo obci. Proto požaduji, aby příště byli pozváni všichni starostové a všichni byli přítomni takovýchto jednání,“ zdůraznil.

Odchod ministra starosty zaskočil

K dalšímu menšímu nedorozumění došlo na konci setkání. To bylo přerušeno v půl dvanácté, aby mohli novináři zprostředkovat přímý přenos do televizního vysílání z tiskové konference s ministrem a starosty. Všichni předpokládali, že schůzka bude poté pokračovat. Nestalo se tak, ministr okamžitě po konferenci nasedl do auta a odjel. Překvapení starostové se s ním ani nestačili rozloučit. Zůstal jen policejní prezident Petr Lessy, který přislíbil, že na Šluknovsko přijede alespoň jednou měsíčně a dál bude sledovat, jak se zde bezpečnostní situace vyvíjí.

gdo