Závod hasičské všestrannosti v Rumburku

Publikováno: 20.10.2011 Autor: red
Závod hasičské všestrannosti v RumburkuTéměř dvě stě mladých hasičů a hasiček se v sobotu 1. října sjelo do Rumburku na městské koupaliště, kde místní hasiči pořádali závod hasičské všestrannosti Plamen. Poměřit své síly přijelo 23 pětičlenných družstev z celého okresu - z Velkého Šenova, Jílového-Modré, Varnsdorfu, Království, Mikulášovic, Šluknova, Rybniště, Dolní Poustevny, Vilémova, Krásné Lípy a Rumburku. Součástí tohoto závodu byl i běh v lese pod nemocnicí V Podhájí. Mladší žáci běželi dvoukilometrový okruh, ti starší ho měli o pět set metrů delší a dorostence čekala trať dlouhá 3300 metrů. Soutěžní družstva pak na trati označené barevnými fáborky plnila různé úkoly na kontrolních stanovištích. Čekala na ně například střelba ze vzduchovky, překážky na laně, otázky ze zdravově-dy, znalost topografických značek a požární ochrany nebo uzlování. Dorost navíc absolvoval běh s orientací podle azimutu. Cílem této soutěže je získávat a upevňovat všestrannou sportovní zdatnost soutěžících a zároveň zvyšovat jejich znalosti. Základním kritériem pro hodnocení v tomto závodě je čas, v němž družstvo absolvuje závod. K němu se připočítávají trestné body za nesplněné úkoly na kontrolách a zároveň se odečítá čekací čas (doba nezaviněného zdržení družstva na kontrolních stanovištích). Vítězí družstvo s nejlepším časem. Po vyhodnocení soutěže se v kategorii mladších žáků umístilo na prvním místě družstvo Království, na druhém místě šluknovské družstvo a na třetím místě družstvo Rumburku. V kategorii starších žáků vybojoval zlato tým Šluknova, stříbro Království a bronzové bylo družstvo Krásné Lípy. Až na šestém místě se umístili Rumburáci. V kategorii dorostenců obsadilo první stupeň družstvo Velkého Šenova před Jílovým-Modrá. Dorostenky z Velkého Šenova startovaly jako jediné ve své kategorii, proto zvítězily.

-r-

  Díky patří vedoucímu mládeže SDH Rumburk, kterým je Josef Szöllösi, a členům Sboru dobrovolných hasičů Rumburk za přípravu a pořadatelství náročného závodu v terénu.

Alena Winterová

  Rád bych poděkoval jídelně pana Radka Vodičky za dobrou svačinu a oběd, panu Radkovi Englovi za půjčení prostor koupaliště, panu Romanovi Pešťákovi za občerstvení, Městu Rumburk, paní Alence Winterové a členům Sboru dobrovolných hasičů Rumburk za přípravu a pořádání soutěže.

Josef Szöllösi vedoucí mládeže SDH Rumburk