
Začnu citací z Wikipedie: Didgeridoo, někdy též didjeridoo, je dechový hudební nástroj australských domorodců a patří mezi jedny z nejtypičtějších symbolů Austrálie. V tradiční podobě se jedná o termity vyžraný dutý kmínek eukalyptu, který se po vyčištění dutiny z užší strany opatří náustkem zpravidla ze včelího vosku a technikou vibrujících rtů rozezní. Výsledkem je táhlý nepřerušovaný bručivý tón (drone), bohatý na vyšší harmonické tóny. Nepřerušovanost hry zajišťuje speciální hráčská technika, tzv. cirkulační dýchání. Významným českým hráčem na didgeridoo je Ondřej Smeykal.
A právě tenhle muž se spojil s jiným významným hudebníkem Milošem Dvořáčkem, takto hráčem na bicí nástroje, a dali dohromady své síly pro zimní turné, na kterém vytvořili ojedinělou jednotku, která se pohybuje „v oblasti od elektroakustického ambientu po organickou taneční hudbu," což zní poněkud šroubovaně, hlavně proto, že tam, kde se pustí do hraní, slova chybí, protože je to prostě NĚCO JINÉHO.
Tenhle neobyčejný zážitek si můžete dopřát na Fabrice v Doubici v sobotu 19. 2. od 20.00 hodin, kde jejich letošní túra končí, takže to bude na dlouhou dobu opravdu jedinečná příležitost poslechnout si něco jinačího, než hrají naše rádia.
Zajímavá je i cesta obou hudebníků, kterou urazili na cestě ke svým nástrojům. Zatímco bubeník to má poměrně jednoduché a jako dítě tluče do všeho, čímž se projeví jeho talent, cesta k didgeridoo je v našich podmínkách o poznání složitější, protože na „termity vyžraný dutý kmínek" v dětských pokojích narazíte poměrně zřídka. Ondřej Smeykal tedy začínal své první pokusy s osvojením hry nacvičovat tehdy ještě na obyčejné papírové trubky používané k navinování koberců! Nepřipomíná vám to trochu začátky Martiny Sáblíkové a její bruslení na žehlicím prkně?
Umění je krásné, ale jíst se musí. Proto tu mám ještě několik tipů gastronomických. 19. února budou zabíjet v šenovském Clubu a na Punkových hodech se bude konzumovat tlačenka, jitrnice a jelítka a vůbec všechny pochutiny, které k zabíječce patří. Punk bude večer, Wrátka ot stodůlki. Ten samý den pořádá varnsdorfský pivovar Kocour Koucouří pivní valentýnský masakr. Představí se desítka regionálních řezníků z Česka, Německa a Polska. V prodeji bude vše, co se týká masa a masopustu vůbec, krom toho se budou ochutnávat nejsilnější česká a zahraniční piva (u českých piv půjde o 17° a výše, u cizích moků pak piva s obsahem alkoholu 8 % a více), a také piva ochucená a ovocná. Dít se to všechno bude v objektu výše jmenovaného pivovaru.
Komu se z toho všeho vepřového dělá mdlo, může zvážit návštěvu sobotních seminářů zdravějšího vaření. Budou probíhat každou první sobotu v měsíci od 17.00 hodin v Domečku Na Kopečku. Tady je nutné se předem přihlásit. Předpokládám, že se jedná pouze o první postupný krok a budou následovat kurzy vaření úplně nejzdravějšího.