Kampak máme namířeno?

Publikováno: 15.1.2009 Autor: red

Restaurace Pod Kostelem, Krásná Lípa

Jedna stará legenda vypráví o gulášové hospodě v Krásné Lípě. Znovu jsme ji nenašli, guláš jsme ale nakonec poobědvali. Hladoví skončili jsme na krásnolipském náměstí a po chviličce váhání jsme zamířili do Restaurace Pod Kostelem. Měšťanská budova, která, jak se ukázalo, zřejmě pamatuje lepší časy. Mnohem lepší. Rozlehlá místnost pohostinství zela prázdnotou. Pětice štamgastů srkala pivo, jeden hráč si užíval s automatem za zvadlým závěsem (automaty musí být odděleny od zbytku místnosti). Obestřela mě lehká deprese. Nabídka menu se nacházela napsaná kolem dveří do kuchyně. Vzhledem k tomu, že jsem byl vyladěn na guláš, objednal jsem si „maďara“ (65 Kč). Druhou objednávkou byl řízek, ale hlas z kuchyně nám suše oznámil, že kuchyně končí a na řízek ať zapomeneme. Zvolili jsme tedy druhý guláš z nabídky - zvěřinový (80 Kč). Čekání na pokrmy jsme si krátili prohlížením interiéru. Nádherný kazetový strop nás uchvátil, dřevěný bar taky není žádný sektor. Dvě „kvočny“ (pozn.: speciální svítidla ke kulečníku) zavěšené ze stropu dávají tušit, že se tu hrávaly i jiné hry než „narvi do mě prachy a já ti za to zablikám.“ Naopak o tom, že hraví karbaníci tu mají smůlu, informovaly cedule s nápisem: „Zákaz karetních her.“ Ubrusy na stolech informují pro změnu o tom, kolik dodavatelů piva se tu vystřídalo. Aktuálně je v nabídce březenská desítka (17 Kč), Zlatopramen 11 (20 Kč) a jedenáctka Vratislav (16 Kč). Po chvilce akorát tak dlouhé, aby bylo jídlo teplé, došlo na guláš. Po všech obavách zavládla spokojenost. Chuťové pohárky byly uspokojeny. Bylo zřejmé, že vařil někdo, kdo to nedělá poprvé a vaří s láskou. Oba guláše byly ochuceny tak, že nebylo třeba nic přidat ani ubrat, zkrátka vyvážená chuť. Zvěřinový guláš byl z jelena. A mimo to byl absolutně fantastický. (how) V bříšku jako v pokojíčku završil jsem oběd točenou jedenáctkou Zlatopramen a byl bych si dal ještě jednu, kdybychom neměli tak na spěch. Pivo ve mě ovšem vyvolalo potřebu, která je po požití většího množství tekutin normální. A to byla chyba. Jestliže je interiér lokálu ještě přijatelný, zázemí je naprosto, ale naprosto tragické! Jestliže v Restauraci Pod Kostelem budete obědvat, toaletám se rozhodně vyhněte. P.S. V Restauraci Pod Kostelem vaří dobře, bohužel však nedokáží umělecký dojem udržet. Součástí restauračního zařízení jsou i prostory, kde je těžké udržet potraviny v žaludku. Poněkud problematická je také skutečnost, že kuchyně funguje jen do 14.00, resp. do 13.00 hod. v pátek.

Zdroj: www.vybezek.eu

 

Moc moudrý jsem nebyl ani z cedulky s otvírací dobou.