Temné stránky Šluknovska

Publikováno: 24.2.2005 Autor: red
  • V našich dětech je budoucnost nás samých. Zřejmě si to začíná uvědomovat i naše společnost a více si všímá těch, kteří se o své děti nestarají tak, jak by měli. Již minulý měsíc se do vážných problémů dostala jedna žena z Krásné Lípy, která řádně nepečovala o svou devítiletou dcerku, dnes ruka zákona dopadá na rameno 32leté ženy ze Starých Křečan, která od 1. září do 16. listopadu 2004 nezajistila řádnou školní docházku svého syna do školy v Rumburku a ten tak nastřádal ve škole 140 hodin neomluvené absence. Nezdárné matce vyšetřovatel SKPV Rumburk sdělil obvinění z trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže.
  • Pomáhejme si, ale zůstaňme ostražití. Odmítnout pomoc člověku v nouzi, hladovému nebo žíznícímu, by bylo kruté. Přesto je však nutné, abychom si dávali pozor a nebyli příliš důvěřiví. Je, bohužel, mezi námi i několik takových, kteří zneužívají dobroty a soucitu lidí pro své vlastní obohacení. Na to doplatil i muž z Krásného pole, před jehož domem zastavil na konci září minulého roku v odpoledních hodinách žíznivý turista a německy ho žádal o doušek studené vody. Soucitný a důvěřivý pán pozval nečekaného hosta domů. Ten mezitím využil příležitosti a v nestřeženém okamžiku ukradl z nočního stolku hotovost ve výši 9.000,- Kč. Policistům se již podařilo pachatele dopadnout a z trestného činu krádeže obvinit. Je jím čtyřicetiletý muž z Lipové.
  • Komu z nás někdy náš šéf nehnul žlučí? A kterého šéfa někdy nerozzuřili jeho podřízení k nepříčetnosti? To se povedlo i jednomu z bývalých zaměstnanců jedné rumburské firmy, který se se svým bývalým šéfem a vedoucím firmy nemohl shodnout na výši výplaty. Debata se nakonec vyostřila a pan vedoucí se rozčílil tak, že neudržel nervy na uzdě a svého bývalého zaměstnance na chodbě pracoviště, místo výplaty, fyzicky inzultoval. Stalo se to 15. listopadu a poškozený muž utrpěl následkem tohoto druhu výměny názorů zranění s dobou léčení 2 až 3 týdny. 31letý „ostrý“ šéf byl vyšetřovatelem SKPV Rumburk obviněn z trestného činu ublížení na zdraví.
  • „Starý strom nepřesadíš,“ říká jedno staré přísloví, „a tak je snazší ho porazit,“ dodala jedna sedmdesátiletá žena z Ústí nad Labem a nechala neoprávněně a bez povolení porazit rovnou třicet vzrostlých stromů smrku ztepilého na veřejném městském pozemku v katastru Krásná Lípa - Dlouhý důl. V penězích byla škoda vyčíslena na necelých deset tisíc korun. Škoda způsobená estetickému cítění krásnolipských občanů a životnímu prostředí se v penězích vyčíslit nedá. Svým jednáním se žena dopustila trestného činu poškozování cizí věci.
  • Pozornosti lupičů neunikli tentokrát šenovští hasiči. Mezi 11. prosincem a 20. lednem vnikl neznámý pachatel do prostorů hasičské zbrojnice SDH ve Velkém Šenově a odcizil odsud 3 kusy vysílaček s jedním kusem dobíjecího zdroje a 1 ks halogenové svítilny. Odcizením byla způsobena škoda 40.000,- Kč.
  • Nájezdu lapků neodolala ani bývalá prodejna „Sever“ v Rumburku na Lužickém náměstí. Do prodejny textilu a obuvi se v noční době z 20. na 21. 1. 2005 vloupal neznámý pachatel a odnesl si odsud finanční hotovost a z regálů větší množství různého oblečení. Způsobil tak škodu za 91.221,- Kč.
  • Na jistící čidla k zabezpečovacímu zařízení u rekreačního domu v obci Salmov dostal zálusk další neznámý pachatel. Vloupal se do domu v době mezi 1. prosincem a 22. lednem a díky své aktivitě způsobil majiteli škodu ve výši 24.000,- Kč.
  • Dalšímu zlodějíčkovi uvízly za nehty čtyři kusy kostek HAKI lešení a 6 šestimetrových prken, která si odnesl ze zahrady ve Varnsdorfu. Jeho „úlovek“ měl hodnotu 17.500,- Kč.