Do rumburského muzea za skleněnou krásou

Publikováno: 14.6.2005 Autor: red
Z novoborské dílny manželů RADKA a JANY ŠUDOVÝCH pocházejí překrásné věrné kopie historického skla, které můžete vidět od 23. dubna do 28. května ve výstavní síni rumburského muzea. Po několika výstavách, kde se prezentovali současní tvůrci moderního užitkového skla a dekorativních artefaktů, máme tentokrát příležitost obdivovat znovuobnovenou skleněnou krásu našich předků.

„Již třetí generace novoborských mistrů vyrábí věrné kopie starých váz, pohárů a sklenic bohatě zdobených technikami rytí, řezání, lazurování a malbou, počínaje barokem a konče secesí a díly pocházejícími ze slavné tradice novoborského skla 19. století (Egermann). Repliky se pracností a dědičnou zručností soudobých mistrů vyrovnávají kvalitě původních vzorů. Sklo vyrobené podle historických předloh není, na rozdíl od soudobého konzumního skla, odsouzeno k běžnému opotřebování, ale věkem získává na hodnotě a stává se ozdobou moderních interiérů. Je vizitkou osobní kultury, investicí a hodnotným darem zejména, když se původní díla stala nedostupnými,“ říká Radek Šuda.

Výstava je vhodná a doporučujeme ji pedagogům jako doprovodný program k výtvarné výchově, neboť zde žáci mohou zhlédnout pracovní postup od hrubého skleněného odlitku po nejjemnější opracování. Vystaveny jsou např. formy na odlévání skla, sklářské píšťaly, velká bruska s kotouči, barvy na sklo se štětečky i objemná vzorkovnice. Rumburské muzeum zve všechny, kdo se rádi obklopují krásou, dovedou ji ocenit a potěšit se jí, aby si nenechali ujít tuto ojedinělou příležitost a seznámili se s mistrovstvím sklářů z Nového Boru, kteří vstoupili devatenáctým stoletím do dějin uměleckého řemesla. Sklenice, poháry, vázy i historická těžítka jsou nádherná.