Krátce ze Šluknovska

Publikováno: 3.6.2005 Autor: red
  • Ve Šluknově se začne stavět autobusový terminál. V současné době se připravuje projekt a zajišťují související věci, tak aby výstavba terminálu byla dokončena do poloviny příštího roku. Celá akce by měla být zčásti financována z programů Evropské unie, z nichž byl městu přislíben grant ve výši 165 tisíc eur (téměř 5 mil. korun). Součástí projektu bude i napojení Šluknovského zámku na inženýrské sítě.
  • Teen Challenge - Dětské centrum Klokan ve Šluknově pořádá 7. dubna 2005 od 10 do 12 a od 14 do 18 hodin Den otevřených dveří. Součástí akce bude výstava dětských prací z výtvarné a keramické dílny.
  • Jiříkov se připravuje na Hvězdicovou jízdu. Ta proběhne 30. dubna a do města se tak sjedou cyklisti ze všech českých i německým okolních měst a obcí. V cíli na účastníky čeká chutné občerstvení, veselá hudba, krásné tanečnice, výstava známek a pohlednic a ještě mnoho dalších příjemností.
  • V Krásné Lípě vyroste na náměstí nový dům. Stane se infocentrem Českého Švýcarska a bude sloužit nejen návštěvníkům města, ale i místním. Kromě infocentra zde bude i občerstvení, veřejný internet, promítací sál, vzdělávací centrum a turistická ubytovna. Dům bude přístupný i vozíčkářům.
  • Ve Velkém Šenově úspěšně pokračuje oprava budovy základní školy. Na podzim loňského roku byla budova izolována od vzlínající vlhkosti, letos bude rekonstruován suterén. Zde by měly být zřízeny učebny pro výuku vaření a dílny, nově zde bude zřízena školní jídelna a kuchyně. To přinese užitek především žákům školy, kteří nebudou muset docházet do vzdálené jídelny a přecházet tak hojně frekventovanou silnici v centru města.
  • Dolní Poustevna odkoupila od Pozemkového fondu České republiky skoro 13 tisíc metrů čtverečních pozemků v katastru Nová Víska. Tyto pozemky, spolu s těmi, které již město v této lokalitě vlastní, chtějí Dolnopoustevenští připravit a nabídnout k výstavbě rodinných domků. Jejich cílem totiž je vrátit na Novou Vísku život.
  • Vietnamští obchodníci pomáhají Indonézii. Na pomoc tsunami zdevastované Indonézii přispěchali vietnamští obyvatelé Dolní Poustevny. Vybrali mezi sebou deset tisíc korun a donesli je na Městský úřad v Dolní Poustevně. Odsud putovaly na příslušné konto na pomoc nejvíce postižené Indonésii.
  • Na lipovském hřbitově se kácejí lípy. Důvodem je jejich špatný zdravotní stav. Jsou napadeny bílou hnilobou dřeva a dalšími houbami a hrozí nebezpečí, že se stromy rozlomí a rozpadnou. Podle odborníků je sice záchrana některých stromů možná, ale za stejných, ne-li větších nákladů než jejich skácení a náhrada jinými, vhodnějšími dřevinami. Zastupitelé proto rozhodli, že staré a nemocné lípy nahradí buď javory, nebo tuje.