Velikonoce na kozí farmě

Publikováno: 1.6.2005 Autor: red
Velikonoce na kozí farměJaro už klepe na dveře a Velikonoce jsou před námi. Příroda se pomalu probouzí a nastává čas, kdy se vydáváme na výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí. V Rumburských novinách vycházejí v rubrice Poznávejte místa a obce Šluknovska články o zajímavých místech, kam stojí za to se podívat. Místo, kam Vás chceme pozvat, má sice krátkou historii, ale je úzce spojeno s přírodou. Zveme vás na kozí farmu Žofín, kterou najdete ve stejnojmenné části obce Horní Podluží asi 200 m od vlakové stanice Horní Podluží směrem k rybníku Světlík (po cyklotrase č. 3013). Tady jaro začalo už v lednu, kdy se narodila první kůzlátka. Na farmě se chovají převážně bílé krátkosrsté kozy, ale ve stádu je i několik koz hnědých. Stádo čítá celkem 40 dospělých zvířat a prozatím 20 kůzlat, ke kterým přibudou ještě další. Majitelka farmy paní Dvořáková říká, že kozy jsou milá a společenská a samozřejmě velice zvědavá zvířata. Chová je již 10 let a za tu dobu leccos vypozorovala. Začátky nebyly jednoduché. Všechno musela nastudovat z knížek a poučovat se z vlastní chovatelské praxe. Koza je užitečné zvíře a zužitkuje se prakticky celá. Hlavním produktem je kozí mléko, které je velice zdravé a mohou je pít i děti, které jsou alergické na mléko kravské. Z kozího mléka se vyrábí řada výrobků, jako jsou jogurty, zákysy a hlavně sýry. Kozí farma Žofín se specializuje na výrobu kozích sýrů. Vyrábí sýr přírodní bílý a paprikový s česnekem. Vedlejším produktem, který vzniká při výrobě sýrů, je syrovátka. Rovněž ta se dá zužitkovat. Využívá se jako přídavek do koupele při léčení dětských ekzémů. Je i základní surovinou pro výrobu kosmetických přípravků. Rovněž kozí maso je výborné a je téměř bez cholesterolu. Kozí kůže se používají nejen jako dekorace nebo předložky ke krbům, ale také jako kůže na bubny, na výrobu jemných dámských rukaviček, a dokonce se z kozí kůže vyrábí i pergamen pro restaurátorské účely. A nakonec je to i kozí hnůj, který je údajně lepší než koňský. Při prohlídce farmy se podíváte do stájí, do přípravny krmiv, dojírny a nahlédnete i do výrobny sýrů. Veškeré zařízení je zde z nerezové oceli a odpovídá předpisům EU. Děti si mohou pohladit kůzlátka a dívat se, jak dovádějí. Pokud to počasí dovolí, mohou si s nimi pohrát i venku v ohradě. Uvidíte i kozla Honzu, který váží 103 kila a je to největší kozel v Čechách. Přestože vypadá hrozivě, je mírný jako beránek a svého pána poslouchá na slovo. Svoji přízeň mu projevuje tím, že mu skáče na ramena. Při návštěvě budete mít možnost ochutnat kozí produkty. Většina lidí trpí předsudky nebo má špatné zkušenosti z dětství, pokud jde o mléko nebo sýry, ale po ochutnávce nemohou uvěřit, že to, co pijí, není kravské, ale kozí mléko. A kozí sýr - to je pochoutka! Naším cílem je dostat do podvědomí lidí, že zdravá výživa bez různých chemických přídavků a stabilizátorů - a tou kozí produkty jsou - může být i dobrá. Pokud se to podaří, pak práce lidí na farmě není samoúčelná a není jen prostředkem k jejich obživě, ale přispívá i k obohacení sortimentu mléčných výrobků na domácím trhu. Přání farmářů na kozí farmě Žofín je, aby se sem lidé vraceli s tím, že kozí mléko a kozí sýry se staly součástí jejich jídelníčku. Doufáme, že návštěva kozí farmy zpestří vaše jarní putování přírodou a že si odnesete milou vzpomínku na malé kozí království.

 Honza, největší kozel v Čechách.