Nové rumburské sladké mámení

Publikováno: 24.9.2004 Autor: red
Od minulého týdne to na třídě. 9. května v Rumburku voní vanilkou, skořicí, čerstvým chlebem a teplými houskami. Již druhou prodejnu zde totiž otevřela šluknovská firma Haback pánů Kašpara a Havlíčka. Jejich firma vznikla v roce 1991 a nejprve se soustředila na prodej pekařských strojů a vybavení malých pekáren, ale později přešla na plnou výrobu pekařských výrobků. V současné době najdeme na Šluknovsku pět těchto prodejen, po dvou ve Šluknově a Rumburku a jednu ve Varnsdorfu. Kromě toho vyváží Haback své výrobky denně do více jak sta prodejen po celém Šluknovském výběžku. Pro firmu Haback pracuje k dnešnímu dni 38 zaměstnanců a jejími majiteli jsou Ing. Jiří Havlíček a Ing. Jan Kašpar. A že se firmě daří je zřejmé nejen ze stále se zvyšujícího obratu, který již nyní činí 1.200 tisíc korun měsíčně, ale i z většího počtu odběrních míst a stále se zvyšujícího množství spokojených zákazníků. „Pečeme u nás všechno, co máme rádi a co rádi jíme,“ říká s láskou o firmě jeden ze společníků Ing. Jan Kašpar. „Kromě našeho klasického chleba Haback pečeme dalších 13 druhů cereálních a vícezrnných chlebů. K tomu samozřejmě housky a rohlíky, vaříme i knedlíky, a to houskové, bramborové a kynuté. V našem repertoáru má nezastupitelné místo sladké pečivo. Jen koblih, které jsou stále oblíbenější, napečeme denně víc jak osm set.“ Specialitou Habacku jsou ovšem „povidláky“. Jemné věnečky z odpalovaného těsta, potřené povidly a plněné opravdovou (!) šlehačkou. „Ano, tato lahůdka si mezi našimi zákazníky získává stále větší oblibu,“ říká Ing. Kašpar, ale potom mlsně dodává: „já sám však dávám přednost smaženým banánkům. Je to taková šišatá kobliha plněná vanilkovým krémem a bez ní si již den ani neumím představit.“ Nelze vypisovat, jaké dobroty najdete na pultech Habacku - článek by byl příliš dlouhý. Jisté je to, že tady své chutě uspokojí každý. Na sladké i slané, suché i šťavnaté, na to, po čem se tloustne i hubne. Všechno je totiž moc a moc dobré.