Obsluhoval jsem evropského komisaře

Publikováno: 3.6.2004 Autor: red
autor: -jak- Tato slova mohl s uspokojením a notnou dávkou zadostiučinění pronést po náročném víkendu, který se odehrál na česko-polsko-německém Trojzemí, mistr odborného výcviku Petr Horníček. Ten spolu s Karlem a Danou Jiruškovými a sedmi žáky studijního oboru "Hotelnictví a turismus" Střední odborné školy, Středního odborného učiliště, Odborného učiliště a Praktické školy Varnsdorf hájil "naše barvy" na oslavách k příležitosti vstupu nových členských států do EU. A nutno podotknout, že na rozdíl od našich hokejistů nepoměrně úspěšněji. Jejich práce nespočívala v ničem menším, než v účasti na přípravě slavnostního rautu pro více než 800 osob z celého světa. Z bohatého portfolia tradičních národních lahůdek vybrala pořádající německá strana osvědčené chody jako bramborovou polévku, hovězí guláš, moravského brabce, kuřecí vývar, ovocné knedlíky, zapékané palačinky s tvarohem a mnoho dalších pochutin. Jistě není velkým překvapením, že právě o českou kuchyni (a samozřejmě české pivo) byl ze strany návštěvníků akce největší zájem. Není proto divu, že desetičlenný tým se měl co ohánět už dva dny před samotnou akcí. 28. a 29. duben se nesl ve znamení přípravných prací - krájení masa a výroba rolád, 30. dubna se pak od rána vařilo. Z dlouhé řady spokojených strávníků jmenujme alespoň Helmuta Kohla. V první květnový den se snaha všech tří týmů soustředila na občerstvení pro předsedy vlád a jejich doprovod (Vladimír Špidla, Leszek Miller, Gerhard Schröder a čelní představitel EU Günter Verhaugen). Účastníkům vášnivých diskuzí o tom, jaká pozitiva vstup do EU našincům přinese a kde naopak budeme muset počítat s rezervami, bylo kvalitní kulinářské zázemí vyhledávanou oporou. Jak ukázal "evropský víkend" na Trojzemí, naše gastronomie (a všechny služby s ní související) se v silné konkurenci "gurmánských" států dozajista neztratí a na své zasloužené místo může být právem hrdá. A díky umu odborníků i my všichni s ní.