Vánoční zvyky a pověry

Publikováno: 19.12.2002 Autor: red
autor: rd
  • Na Štědrý večer se nechávají otevřené dveře, kdyby zavítal host. Je samozřejmostí, že přijde-li, pohostíme jej.
  • Po večeři se rozlousknou tři ořechy a jádra se vyberou. Do jedné skořápky se nasype zem, do druhé se vloží kousek chleba a do třetí peníz. Pak se skořápky zase slepí k sobě a uloží zpět mezi ostatní ořechy. O půlnoci si každý bere z plné mísy. Pokud někdo otevře ořech naplněný zemí, čeká ho chudoba. Chléb ve skořápce předpovídá spokojený život a peníz prorokuje velké bohatství.
  • Po štědrovečerní večeři se nožem přepůlí jablko, ale kolmo na osu, napříč. Obě poloviny se všem ukáží a záleží na tom, jaký tvar má vnitřní část s jádry. Pokud vypadá jako pěti nebo vícecípá hvězda, sejdou se všichni za rok ve zdraví. Pokud má tvar kříže, je čtyřcípá, pak někdo z přítomných těžce onemocní nebo zemře. Tento zvyk je popsán už ve 14. století a není třeba se ho bát. Vybírejte zdravé, velké jablko.
  • Dívky, které jsou zvědavé na tělesnou konstrukci svého nastávajícího, ji mohou odhalit při tahání polínek. Dívka zavře oči a vytáhne z hromady jedno polínko. Tvar polínka totiž prozrazuje, jak urostlého, pokřiveného, štíhlého či obtloustlého partnera jednou pojme za muže. Tuto věštbu však mohou vyzkoušet i mládenci, kteří si přejí znát tělesné parametry své nastávající.