Historická událost v rumburské Loretě

Publikováno: 5.10.2000 Autor: red
Historická událost v rumburské Loretě

autor: Ing. Paslavská R. + (SV.)

21. září 2000 - tento den by se možná někomu zdál být obyčejným dnem, ale určitě se tento den zapíše do dějin Lorety a Rumburka zlatým písmem. V 9.00 hodin ráno vystoupila řada nadšenců a rumburských patriotů na věž ambitů v Loretě, aby snesli 2 schránky, které ukrývaly neobyčejně zajímavý obsah.

V 10.30 hodin byla otevřena schránka datovaná k r. 1904, která obsahovala pamětní zápis z r. 1984 (v této době byly totiž obě schránky naposledy sneseny). Schránka dále obsahovala ostatky svatých, přivezené r. 1847 z Říma  panem farářem Wenzelem Karlem. Tyto byly uchovány v papíře s modlitbou Panně Marii (požehnání na přímluvu P. Marie a apoštolů) a úryvek z evangelia sv. Jana (z r. 1752-1904).

V 10.43 hodin byla otevřena druhá schránka z července r. 1984, ve které jsme nalezli mince z r. 1980 (v hodnotách 5,-; 2,-; 1,-; 0,50; 0,20; 0,10; 0,05).

Dále obsahovala reprodukci grafických listů p. Schmidta, brožuru o Rumburku, dopis komise pro ochranu památek, doklad o bouři v roce 1903 a 20 listů historických dokumentů.

Tohoto slavnostního aktu se za město Rumburk zúčastnil pan tajemník Mgr. Šuk, paní kronikářka Zíbnerová, za památkáře sl. Koutová, za muzeum v Rumburku pí Hildebrandová a sl. Samlerová, redaktorka RN pí Svobodová, páni faráři Maňásek a Tichý, paní Novotná, která provádí stavební dozor na rekonstrukci v Loretě, a další.

Velmi mě zaujal dojatý pohled místního patriota pana Petra Zápotockého, který celou událost fotil a natáčel na kameru, viděla jsem dychtivé a šťastné oči paní Nataši Steinové, památkářky, která Loretu vždycky milovala. Zaujal mě i postoj pana Stanislava Bouzka, uměleckého kováře, který nám zhotoví novou schránku, do které se opět za měsíc vloží současné materiály města Rumburka, kniha o Loretě od paní Steinové a p. Zápotockého, pamětní mince a fotografie z významných návštěv (např. pana prezidenta). Tato schránka bude částečně zhotovena sponzorsky panem Bouzkem.

A já jsem šťastná, že jsem u této významné události mohla být také.