Rumburk.cz RN.Rumburk.cz VstupenkyRumburk.cz DKRumburk.cz SRAS.cz

Kulinářské vzpomínky na Jižní Koreu a ještě něco k tomu

Kamila Sirotná se vloni na podzim vypravila do Jižní Koreje. Tři měsíce pracovala jako dobrovolnice za byt a stravu v alternativní škole, kde učila angličtinu. Zbytek času, zhruba měsíc, procestovala.

Jižní Koreu zná český divák zřejmě nejvíce ze seriálu M*A*S*H*, a tak se ptám, jak jsou na tom Korejci se znalostí tohoto kultovního dílka.

„Víte, že se mě na tohleto ještě nikdo nezeptal, seriál tam skoro neznají!“

A jak vnímají rozdělení země?

„Hodně různě, dlouhodobě si přejí, aby se země sjednotila a věří, že k tomu dojde. Zároveň se, asi oprávněně, obávají problémů a ohromných výdajů, které to bude Jižní Koreu stát. Nepotkala jsem nikoho, kdo by měl v Severní Koreji část rodiny a podobně, jen jeden Korejec chodil do demilitarizované zóny tatínkovi na hrob, protože tam byly rodinné pozemky, než přišlo rozdělení. V Jižní Koreji je návštěva demilitarizované zóny velkou atrakcí pro cizince a nabízí se i jako půldenní výlet z letiště – prý je to působivé, ale já jsem si to odpustila.“

Ve varnsdorfském divadle budete mít přednášku KOREA aneb rýže, polévka a kimchi 3x denně. Bude to tedy hlavně o jídle?

„Určitě o jídle mluvit budu, ale ne celou dobu. Pro Evropany ale není jednoduché se této stravě přizpůsobit, hlavně když nevědí, co je čeká. Mně korejská kuchyně nadchla již před cestou a byla jsem dobře teoreticky připravená. Korejci opravdu nemají velké rozdíly mezi snídaní, obědem a večeří, jedí vždy rýži s polévkou a nakládanou zeleninou, které se říká kimchi. Je to fermentované zelí nebo jiný druh zeleniny, je to pálivé, nezvykle to voní, i když někomu díky použití rybí omáčky spíše smrdí, a díky fermentaci a použitým přísadám to je i zdravé a zajišťuje to Korejcům dostatečný přísun vitamínů během dlouhé zimy, protože kimchi se ukládá na několik měsíců až let. Na podzim, když se vyrábí kimchi na zimu, se na tři dny zastaví veškeré běžné činnosti, vesnice se sejde dohromady a čistí, krájí, solí a koření zelí celý den. Mezi další jídla patří různé nudlové polévky, hodně se jí i ryba a mořské plody a velmi populární, i v zahraničí, je korejské barbecue, například žebírka, která si připravujete na plynovém grilu přímo na stole.“

Uvaříte nám něco i na přednášce?

„V divadle vařit nebudu a zda budu mít možnost nabídnout na ochutnání kimchi, to ještě nevím. Ale musím říct, že na mojí pražské přednášce se většina publika bála ochutnat (usmívá se).“

Přednášku můžete navštívit 13. 3. od 16.30 hodin v Městském divadle Varnsdorf. (Pro lepší přípravu doporučuji prostudovat web korejka.blogspot.com.)

Douchová

  kimchi1

Kamila Sirotná se narodila v roce 1981 ve Varnsdorfu. Vystudovala rumburské gymnázium a VŠCHT – obor energetika, během školy pracovala v Německu a USA. Po několika letech obchodně-kancelářské práce si dala čtyřměsíční pauzu v Koreji.

Tisk Tisk | E-mail E-mail